Griekse banken zitten nog bomvol met brakke leningen. En ING trekt zich verder terug uit opkomende markten. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.Charles Plosser, de topman van de Fed Bank in Philadelphia, heeft het gehad met de onzekerheid over het al dan niet afbouwen van kwantitatieve verruiming (QE) in de VS. Volgens de als een havik bekendstaande Plosser moet de Fed een vast bedrag bekendmaken voor hoeveel obligaties er nog worden gekocht, om rentes laag te houden. Als de doelstelling is gehaald, moet de Fed stoppen met het laten rollen van de geldpers, tenzij nieuw ingrijpen echt gerechtvaardigd is.
2.Plossers collega Bill Dudley, de vooraanstaande New York Fed-topman, heeft gezegd dat hij hoopvoller wordt over de groei van de Amerikaanse economie in de verwachting dat bezuinigingen gematigd worden. Volgens Dudley is de economie nu echter nog niet sterk genoeg om de arbeidsmarkt een versnelling hoger te krijgen.
3.Griekse banken zitten tot over hun oren in de giftige bezittingen. Slechte leningen als percentage van de kredietportefeuille bedroegen in het derde kwartaal 32 procent. Maandag bleek dat deze ratio bij Spaanse banken was gestegen naar 12,7 procent.
4.De Japanse regering is van plan 6 biljoen yen (circa 44 miljard euro) in de economie te pompen om de negatieve gevolgen van de verhoging van de BTW op te vangen, die volgens economen de economie 2 biljoen yen kan gaan kosten. Aan het begin van dit jaar kondigde de regering van premier Shinzo Abe een stimuleringspakket van 10.3 biljoen yen af. De fiscale stimulering in combinatie met monetaire verruiming is bekend geworden als `Abenomics`, bedoeld om deflatie en economische stagnatie waar Japan al decennia mee kampt aan te pakken.
5.Zakenbank JPMorgan Chase en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben een schikking bereikt die inhoudt dat de grootbank een boete van 13 miljard dollar moet betalen vanwege gesjoemel met hypotheekobligaties. Volgens de Wall Street Journal gaat het om de grootste schikking met een bedrijf in de geschiedenis. De zakenkrant meldt dat het akkoord vandaag aan het publiek bekend kan worden gemaakt.
6.DSM wordt meer en meer een producent van voedingsingrediënten en vitamines. Het chemieconcern verkoopt de farmaciedivisie aan private equity firma JLL, die het onderdeel vervolgens samenvoegt met het aan de beurs van Toronto genoteerde Patheon. DSM krijgt een belang van 49 procent in het gefuseerde bedrijf. Tevens krijgt DSM een vordering van 200 miljoen dollar op het nieuwe bedrijf.
7.ING trekt zich verder terug uit groeimarkten. De bankverzekeraar heeft een belang van 11 procent in het Braziliaanse Sul America verkocht voor 250 miljoen dollar. ING moet de verzekeringsactiviteiten afstoten en de balans van de bankdivisie inkorten op last van de Europese Commissie vanwege de in 2008 en 2009 ontvangen staatssteun.
8.Europese aandelenbeurzen zijn dinsdagochtend in het rood geopend nadat Wall Street op maandag de winsten zag verdampen en in het rood eindigde. Volgens belegger Carl Icahn kunnen aandelenmarkten een “flinke smak” gaan maken. Een andere beroemde belegger, Jeremy Grantham, zei juist dat aandelen de komende jaren 20% tot 30% omhoog kunnen.
9.De beursagenda is vandaag rustig. We krijgen nog wel de Duitse ZEW index voor de verwachtingen van financiële experts over de Duitse economie. Helaas correleert de ZEW index slecht met de Duitse BBP-cijfers. Daarom heeft de ZEW weinig voorspellende waarde.
10.Er wordt nog wel uitgekeken naar toespraken van twee ECB-topmannen: Ewald Nowotny en Peter Praet. Praet deed vorige week stof opwaaien door in een interview met de Wall Street Journal te zeggen dat de ECB over zou kunnen gaan tot kwantitatieve verruiming.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl